Doelstelling

Onze  doelstelling is het bewaken van het Telefonie erfgoed van het Telefoondistrict Rotterdam. Dit is ten opzichte van de rest van Nederland een unieke collectie omdat Rotterdam als enige district het telefoniesysteem van Ericsson gebruikt en de rest van Nederland voornamelijk het Bell systeem gebruikte. We hebben heel veel unieke stukken die misschien niet kostbaar zijn maar wel onvervangbaar.

Alleen in ons museum zijn 16 werkende oude telefooncentrales te zien, ons museum is onder de echte verzamelaars tot in Australië bekend.

Een tweede doelstelling is om 25 gepensioneerde mannen en vrouwen tussen de 63 en 91 jaar een wekelijkse mogelijkheid te geven tot het uitoefenen van hun hobby: “oude telefonie van het Telefoondistrict Rotterdam”. Dat de sociale contacten tussen de vrijwilligers net zo relevant zijn als de techniek is wel duidelijk.

Alle personeel en Oud KPN medewerkers verenigingen vallen onder Personeel Verenigingen KPN. Het museum valt onder verantwoordelijkheid van de Vereniging Oud Medewerkers KPN regio Rotterdam (VOMKPN RR) en alle vrijwilligers zijn ook lid van deze vereniging.

Het museum is gevestigd in een nog in dienst zijnde telefooncentrale in Rotterdam Noord, sterker nog een groot deel van de technische museale objecten  zijn een onderdeel van het gebouw. Aangezien KPN er naar streeft zoveel mogelijk gebouwen af te stoten is het bestaan van het museum daarvan afhankelijk. Wanneer we het pand moeten verlaten betekent dat waarschijnlijk het einde van dit unieke museum. Dat is dan ook direct de reden dat het museum nu naar buiten treed; enige bekendheid verwerven om bij een eventuele verkoop van het gebouw steun te kunnen vinden bij overheid en gemeente c.q. sympathisanten. Het museum is daarom ook medeoprichter van de stichting Telecom Erfgoed Nederland (sTEN http://www.telecomerfgoed.nl) die onder andere als doel heeft om collecties van musea in moeilijkheden te redden.