Exposities

 

T65

Een uniek en universeel telefoontoestel

Het zal u niet zijn ontgaan dat de tijd hard gaat. Zo bestaat de T65 met zijn varianten dit jaar al 50 jaar. Graag willen wij hier als museum aandacht aan besteden. Daarom zijn we gestart met het inrichten van een T65-tentoonstelling, waar de toestellen met de bijbehorende documentatie worden getoond. Deze actie is ook een mooie start voor de herinrichting van ons museum, maar daarover zullen wij u in de volgende nieuwsbrief meer vertellen.

Het ontstaan van het toestel

De T65 was vanaf 1965 tot 1988 het standaard telefoontoestel van Nederland. Veel Nederlandse huishoudens kregen in deze periode hun eerste telefoonaansluiting. De T65 is dan ook een bekende verschijning. Het toestel werd ontwikkeld door PTT in samenwerking met het Duitse bedrijf Krone. Het technische gedeelte, dat moest voldoen aan Nederlandse PTT eisen (norm ’51), werd ontworpen door de Rotterdamse hoogleraar H. Mol. Onder op het toestel staan vermeld: “PTT type T65”, de naam van de fabrikant en de productiedatum. Aanvankelijk werd de T65 geleverd met of zonder aardtoets. Later, vanaf het begin van de zeventiger jaren alleen nog maar met aardtoets. De standaardkleur van de T65 was grijs, met grijze snoeren en enkele crèmekleurige onderdelen. Jaren later waren de toestellen ook verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen, oranje, blauw, rood, wit, en bruin. Diverse kunstenaars hebben een bijzondere kap ontwikkeld. En omdat de mens steeds nieuwsgieriger werd naar het inwendige van het toestel, zijn er ook toestellen met een transparante kap op de markt gebracht. De T65 is uitsluitend verkrijgbaar geweest als huurtoestel; voor Fl. 2,50 per maand.

Gebruiksgegevens

Het gewicht van de T65 was ten opzichte van oudere modellen met de helft gereduceerd. Het toestel was voorzien van een holte aan de achterzijde die als handgreep diende. waardoor het toestel gemakkelijk verplaatsbaar was. Het was mogelijk om twee T65-toestellen in een tweelingschakeling te gebruiken. Bij een inkomende oproep rinkelden de beide toestellen tegelijk, maar als één van de twee toestellen werd opgenomen, werd het andere uitgesloten. Daarmee was afluisteren of meespreken via het andere toestel onmogelijk.

T65 panorama

Productie

Omdat het om een enorme hoeveelheid toestellen ging, werd de T65 door verschillende fabrikanten gemaakt, namelijk Krone-Heemaf, Ericsson en Standard Electric (later NSEM). Totaal zijn er ongeveer negen miljoen van gefabriceerd. In de nadagen van de T65 hebben de fabrikanten de matrijzen aan de Centrale Werkplaats van PTT overgedragen. Dit omdat het grote aantal varianten tot te kleine productieaantallen leidde. De productie en de inkoop van de T65-toestellen stopte ongeveer halverwege 1986.

Het einde

De introductie van de T88 op 1 januari ’88 betekende het definitieve einde van de T65, die zich had bewezen als één van de degelijkste telefoons ter wereld! Gebruikte T65-toestellen werden hierna nog enkele jaren gereviseerd door de CWP, maar de voorraad onderdelen was beperkt. Ook zullen de stijgende arbeidskosten een rol hebben gespeeld.

In de negentiger jaren zijn tienduizenden T65-toestellen verschroot…

De T65-toestellen waren van uitzonderlijk hoge kwaliteit; geen wonder dus dat veel toestellen 30 tot 40 jaar intensief gebruik hebben doorstaan.

Bovenstaande info is deels afkomstig van een interessante website, waar de bronvermelding dan ook van genoemd mag worden. Kijk dus ook eens op http://oudetelefoons.webklik.nl/page/telefoontoestel-t65

 

VanRooksignaal tot digitaal.

indianenMet de expositie “Van rooksignaal tot digitaal” wordt op  heel begrijpelijk manier getoond wordt hoe het berichtenverkeer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Hoe communiceerden de Indianen, onze voorouders in de Gouden eeuw, of wat is een glasvezelkabel en hoe werkt GSM? Allemaal vragen die beantwoord worden in de lopende expositie in het Houweling Telecommuseum.


Het Houweling Telecommuseum heeft de ‘wandelgangtentoonstelling’ “De verdwijnende telefooncel”.

telefooncelZeven studenten fotografie van het Grafisch Lyceum Rotterdam hebben de verdwijnende telefooncel gefotografeerd. Het resultaat is een dertigtal boeiende foto’s vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken.
De tentoonstelling is te bezoeken op iedere dinsdag tussen 09.00 en 14.30 uur in het museum aan de Vlaggemanstraat 15 te Rotterdam. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de
G.Ph. Verhagen Stichting, van de Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam en van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Verder is er de expositie “Van rooksignaal tot digitaal” waarin heel begrijpelijk getoond wordt hoe het berichtenverkeer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.